Våra dansgrupper

Här hittar ni en kortfattade beskrivning av våra respektive grupper. Undrar du något eller vill prova på kom ner till oss en kväll då vi tränar och prata med dansledarna eller skicka e-post till respektive grupp enligt kontaktinformationen under kontakt. Våra träningstider hittar du här.

Vårt huvudmål är att lära oss dansa, men med det följer också att vi lär oss olika sorters danser. Vissa dansas bara i en viss grupp, andra dansar vi genom alla grupperna, men alltid anpassat efter kunskapsnivå, knarriga knän och vad man helt enkelt klarar av.

För alla våra lag kan man säga att ”examen” varje år är våra uppvisningar, framförallt under sommarhalvåret.

Knattelaget (4–6 år)
I denna grupp träffas våra glada ”småttingar” varje vecka för att under en timme släppa loss med dansledarna Camilla Lindvall och Monica Nimgård. Då är det dans, sång och lek till musik som gäller, men det viktigaste är att ha roligt tillsammans.

Barn- och mellanlaget (7–12 år)
I denna grupp blir det dags att prova på de vanligaste dansstegen såsom polka, schottis och vals för att sedan sätta ihop det till hela danser, både pardanser och uppställningsdanser. Här börjar utvecklingen för att bli en god dansare och få en inblick i våra traditioner när det gäller dans och musik. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när dansledarna Ann-Katrin Norin och Alexandra Magnusson-Bajorics försöker få dem dit de vill.

Ungdomslaget (13–18 år)
Varje vecka samlas våra ungdomar i 26:an under ledning av Nathali Willman och Camilla Lindvall. På olika sätt används gammalt och nytt för att ta sig runt på ett dansgolv. Det experimenteras mycket men lika ofta går man tillbaka till det traditionella. Under åren har vi fått se en hel del fantastiska shower på julfester eller som härom året då gruppen vann SM i scenisk folkdans med sitt makalösa program.

Herrskapsdansarna
Herrskapsdansarna, under ledning av Maria Cedergren, ägnar sig åt de historiska danserna, exempelvis menuett, gavott, fransäs, kontradans, som förekom i borgarhemmens och slottens balsalar under 1700- och 1800-talet.

Vuxenlag, torsdagsgruppen
Vårt ”äldre” lag består av dansare med olika dansbakgrund. Tillsammans håller vi ångan uppe genom att dansa danser från många olika länder och årtionden. Det handlar lika mycket om att få röra på sig till härlig musik, som att träffa gamla och nya vänner under gemytliga former. Här är det Marianne Halling och Madeleine Nydahl som leder oss in i dansen.