Dräkt och Kultur

Dräkt- och Kulturgruppen bevarar och för unik dräkttradition vidare. Vi träffas regelbundet och ger råd och stöd till medlemmarna om hur man praktiskt kan gå tillväga för att ändra och komplettera sin dräkt.

Vi arrangerar utflykter och studiebesök för att erbjuda föreningens medlemmar en levande kulturupplevelse. Ibland erbjuder vi att tillsammans praktiskt prova på någon teknik.

Malmö Folkdansare förvaltar en omfattande dräktgarderob för utlåning till medlemmarna. I garderoben finns också några museiplagg. Allt är tillgängligt för medlemmarna att studera, inspireras av och kopiera.

DRÄKT I TIDEN – DU SKA KÄNNA DIG BEKVÄM I DIN DRÄKT.

Kontakta oss gärna på drakt@folkdans.nu.

Tips från Dräkt- och Kulturgruppen:

Guldgruva för vetgiriga om skånska dräkter
Vill du veta mer om skånska dräkter rekommenderas vår skånske dräktprofessor Sigfrid Svenssons avhandling, troligen den mest lästa källan om skånska dräkter. Trots att avhandlingen gavs ut redan 1935 är den fortfarande en guldgruva för vetgiriga. Till vår stora glädje finns boken tillgänglig via nätet.
Vi rekommenderar https://pubs.sub.su.se/1993.pdf

Dräktnyckel https://www.draktnyckel.se/
Dräktnyckel är en digital informationsdatabas med mål att bli en identifierings- och informationsnyckel till landets folk- och bygdedräkter. Sidans vidareutveckling bygger på att den som har information och kunskap om en eller flera dräkter laddar upp och delar med sig. Målet är att tillsammans bevara och sprida kunskap om landets dräkttraditioner.
Charlotte Weibull hade en betydande kunskapsbank om skånska dräkter, minst en A4-pärm/härad i Skåne. Burlövs kommun har finansierat att detta omfattande material har skannats och blivit tillgängligt i Dräktnyckeln. Materialet är en guldgruva för dräktintresserade men samtidigt kan det förstås diskuteras i vilken mån häradsgränser var knivskarpa gränser för hur man klädde sig. Tag del av materialet, och jämför gärna med andra källor.

Följande böcker från Malmö Folkdansares bibliotek rekommenderas:
– Bergstrand, Margareta, Opplötar och särkar från Skåne. Ur Kulturens samlingar, Lund 1983.
– Bergstrand, Margareta, Skånska särkar. Ur Kulturens samlingar, Lund 1976.
– Ingers, Gertrud, Skånska dräkter, Kvinnodräkten i Malmöhus län, 1984.
– Jacobsson, Ingela & Bill, Åsa, Opplöt, röekjol och stubb, Trelleborgs museum 2019.
– Svensson, Sigfrid, Folkligt dräktsilver Ur Kulturens samlingar, Västerås 1978.
– Svensson, Sigfrid, Skånes Folkdräkter, En dräkthistorisk undersökning 1500 – 1900, Nordiska museets handlingar nr 3. Stockholm 1935.